Becoming Waves in a Deep Blue Ocean
Kunstwerk
Centaurea cyanus. De korenbloem. Met haar helderblauwe hart een van de opvallendste wilde bloemen in ons landschap. Vroeger groeide de sterachtige korenbloem als een onkruid in de korenvelden. Daar ontkiemt en bloeit ze samen met het graan. Afstekend tegen het gouden gewas werd de prachtige blauwe bloem door de jaren heen een symbool van trouw en bestendigheid. En hoewel ze kwetsbaar lijkt, is ze bestand tegen de kracht van de natuur en gedijt ze in gebieden waar veel andere planten dat niet kunnen. Zoals bij ons. Alleen tegen de mens is ze niet bestendig. Door onder meer intensieve landbouw met overmatig gebruik van herbiciden is ze nagenoeg uitgestorven. En zo maakt de kwijnende korenbloem de verbinding tussen natuur en cultuur zichtbaar, een relatie die door Becoming Waves ook visueel en tastbaar wordt gemaakt. De ingreep brengt de korenbloem weer tot uitbundige bloei in het verlengde van het Kuurnse Vlaspark. Op een oppervlakte van een Engelse ‘acre’ (4046 m²) werden miljoenen korenbloemzaden ingezaaid. Het woord ‘acre’ is verwant met akker en slaat historisch op de hoeveelheid land die door een ploeg met één os in één dag kon worden bewerkt. De bezoeker ziet een veld van briljante blauwe sterren, wuivend in de wind, als golven in een diepblauwe oceaan onder een stalen Vlaamse hemel.
Locatie
Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°50'33.0"N 3°17'01.7"E
Het Vlaspark is een open gebied van zowat 30 hectare dat het dichtbebouwde Kuurne weer verbindt met de Leie en zijn rijke vlasverleden. Het park geeft Kuurne zuurstof en herstelt zijn historische gezicht aan de Gouden Rivier. In een extensief parklandschap met trage wegen vinden rust, recreatie, erfgoed, landbouw en natuur mekaar in lieflijke harmonie. Het ongerepte stukje groen zit verstopt tussen het recyclagepark, de pastorij en taverne Leiemeers. De Heulebeek kronkelt door het domein. Je vindt er wandelpaden, picknicktafels, zitbanken en een natuurlijke speeltuin. Verderop rond de historische roterij liggen de vroegere droogweiden, waar het vlas in typische kapelletjes te drogen werd gezet. Becoming Waves in a Deep Blue Ocean, op het veld tussen roterij Sabbe en de Leie, geeft deze oase mee kleur als een ode aan een verleden van blauw en goud.
Kunstenaar
Esther Kokmeijer (Dokkum, °1977) studeerde grafisch design en in 2001 begon ze haar eigen ontwerpbureau. Daarnaast was ze (reis)fotograaf voor een rist tijdschriften en kranten. Sinds 2008 werkt ze als beeldend kunstenaar aan artistieke onderzoeksprojecten. Haar werk wordt wereldwijd tentoongesteld en gepubliceerd. Sinds 2013 is ze ook expeditiefotografe in het noord- en zuidpoolgebied. Als kunstenaar richt ze zich vooral op de zogeheten ‘global commons’: de natuurlijke bronnen van de aarde die we delen, de oceanen, de atmosfeer, het heelal en Antarctica. Haar beeldende kunst ontstaat voor een groot deel tijdens de reizen die ze maakt, waarbij de reis zelf vaak een wezenlijk onderdeel is van het werk. Ze is geïnteresseerd in de oorsprong van de natuur, de vorming van landschappen en de rol van de natuur in het leven van de mens en vice versa.